Robimy zapasy
„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka”
Dzieci z grupy „Tygryski” uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta.
W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem. Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Tygryski już to wiedzą. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu słoika i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich pań. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszczony w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.